Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą
Proste, szybkie i smaczne! Polecam :)
Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą
Składniki
Biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Dodatkowo:
1 duży słoik prażonych jabłek
1-2 jabłka
cynamon
garść rodzynek
1 galaretka cytrynowa
1 mleczna czekolada
Sposób wykonania:
Biszkopt
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180st
Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół. Prażone jabłka podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy 1-2 jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz galaretkę. Mieszamy do momentu aż galaretka sie rozpuści. Gorącą masę wylewamy na spód biszkoptu i przykrywamy drugą częścią. Rozpuszczamy czekoladę- polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół. Prażone jabłka podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy 1-2 jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz galaretkę. Mieszamy do momentu aż galaretka sie rozpuści. Gorącą masę wylewamy na spód biszkoptu i przykrywamy drugą częścią. Rozpuszczamy czekoladę- polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń