Ciasto pijana śliwka

Popularne ciasto które już od jakiegoś czasu krąży w sieci. Postanowiłam je w końcu wypróbować. Jest REWELACYJNE. Naprawdę nie spodziewałam się że będzie aż tak dobre.
 Polecam! :)



Ciasto pijana śliwka


Składniki: 

biszkopt
 
1 szkl. cukru 
1/2 szkl. mąki pszennej 
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 
5 jajek 
2 łyżki kakao 
2 łyżeczki octu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
masa ze śliwką
 
suszone śliwki (5 dag) 
300 g masła w temp. pokojowej 
250 g nutelli 
100 ml wódki
 
bita śmietana
 
500 ml śmietanki 30% 
3 łyżki cukru pudru 
2 usztywniacze do śmietany ( śmietn-fixy )
 
Sposób wykonania:
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na noc w wódce.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 160 C. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać nutellę. Do do masy nutellowej dodać śliwki. Wymieszać. Pomalutku wlewać pozostały po śliwkach alkohol, cały czas mieszając.
Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę nutellowo-śliwkową. (Biszkopt jest dosyć wilgotny, ale jeśli lubicie bardzo mokre ciasta, można go dodatkowo nasączyć naparem z kawy). Przykryć drugim płatem ciasta. Zimną śmietankę, wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch ciasta. Całość obsypać czekoladą. Schłodzić

Komentarze

Popularne posty