Ciasto pijana śliwka
Popularne ciasto które już od jakiegoś czasu krąży w sieci. Postanowiłam je w końcu wypróbować. Jest REWELACYJNE. Naprawdę nie spodziewałam się że będzie aż tak dobre.
Polecam! :)
Ciasto pijana śliwka
Składniki:
biszkopt
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
5 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa ze
śliwką
suszone śliwki (5 dag)
300 g masła w temp. pokojowej
250 g nutelli
100 ml wódki
bita
śmietana
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany (
śmietn-fixy )
Sposób wykonania:
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na noc w
wódce.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić
po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy
jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet.
Wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Wylać masę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40
minut w temp. 160 C. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać nutellę. Do do
masy nutellowej dodać śliwki. Wymieszać. Pomalutku wlewać pozostały po śliwkach
alkohol, cały czas mieszając.
Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę nutellowo-śliwkową.
(Biszkopt jest dosyć wilgotny, ale jeśli lubicie bardzo mokre ciasta, można go
dodatkowo nasączyć naparem z kawy). Przykryć drugim płatem ciasta. Zimną
śmietankę, wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch
ciasta. Całość obsypać czekoladą. Schłodzić
Komentarze
Prześlij komentarz