Chleb graham z ziarnami
Wszystko smakuje najlepiej, kiedy się zrobi to samemu. Polecam Wam pyszny, chrupiący chleb graham, który na pewno już na stałe zagości w mojej domowej piekarni :)
Chleb graham z ziarnami
Składniki:
2 szklanki mąki graham (typ
1850)
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki letniej wody (dałam
2 i 1/4)
1 opakowanie suszonych drożdży
- 7 g (zamiast 40 g świeżych drożdży podanych w przepisie)
12 g soli (1 czubata
łyżeczka)
1 płaska łyżeczka cukru
4 łyżki dowolnych dodatków (np.
siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, pestek słonecznika,
dyni)
2 łyżki otrąb
Sposób wykonania:
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec 10 minut w w rozgrzanym do 210'C piekarniku a pozostałe 60-65 min. w 180'C.
Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć lnianą ściereczką.
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec 10 minut w w rozgrzanym do 210'C piekarniku a pozostałe 60-65 min. w 180'C.
Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć lnianą ściereczką.
Smak i zapach domowego pieczywa bezcenny!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas na smakołyki i rozdawajke z nagrodami!!
OdpowiedzUsuń